Četrtek, 01. Junij 2023
   
baner.gif


Kultura

 

KULTURNA DRUŠTVA

KULTURNO - UMETNIŠKO DRUŠTVO TIŠINA
Tišina 4, 9251 Tišina
Zastopnik: Vinko Gajšt
Kontaktna oseba: Vinko Gajšt
Telefonska številka: 041/815-858
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.

Dejavnost društva:
Kulturno umetniško društvo je po nekaj letih zatišja ponovno zaživelo. Člane je združil prav poseben dogodek, priprava dramatizacije za svoje malčke v sodelovanju z vzgojiteljicami. Energija je bila očitno ta prava, saj so se zbrale angažirane duše z željo kulturne obuditve in prevetritve lokalne scene. S sproščeno pozitivno komunikacijo, angažiranostjo in ambicioznostjo bomo organizirali dogodke tako za naše najmlajše občane kot mlade po duši preko najrazličnejših gledaliških predstav, koncertov, literarnih večerov, likovnih kolonij, razstav…
Podprite nas pri našem pogumnem dejanju z množičnimi obiski, saj je zadovoljno in nasmejano  občinstvo ravno ena izmed naših glavnih prioritet. Spremljajte naše dogodke na naši Facebook strani ter v glasilu občine Tišina in verjamemo, da se kaj kmalu vidimo. Naj zaživi kultura v občini Tišina!

Kratka zgodovina društva:
Kulturno – umetniško društvo je bilo ustanovljeno na občnem zboru 19.decembra 2004. V preteklosti je bila zelo dejavna gledališka skupina, ki se je predstavljala z gledališkimi igrami doma in po mnogih krajih izven občine Tišina. Žal skupina zaradi različnih razlogov ne deluje več. Dejavna je likovna sekcija, ki vsako leto izvede likovno kolonijo in razstavlja svoja dela. Posamezni člani društva pa sodelujejo povsod tam, kjer jih potrebujejo.

Število članov društva: 10


PEVSKA SKUPINA PREKMURCI

Tišina 46, 9251 Tišina
Zastopnik: DUŠAN ANŽELJ, predsednik
Kontaktna oseba:  DUŠAN ANŽELJ
Telefonska številka: 041/317-307
Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.
Internetna stran: http://www.prekmurci.com

Dejavnost društva:
Društvo je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje ljubiteljev petja, ki želi ustvarjati, razvijati in vzpodbujati pevsko dejavnost svojim članom do domače in tuje pesmi na amaterski podlagi.

Kratka zgodovina društva:
Začetki kvinteta segajo v obdobje, ko so še vsi člani peli pri MePZ Štefan Kovač. Že takrat so nastopali v manjših zasedbah, najprej kot kvartet, potem kot oktet. Glasovno pa so se najbolj ujeli kot kvintet in se tako tudi predstavljali. Po nekaj nastopih so se fantje odločili, da bodo opravili vse formalnosti in začeli nastopati kot stalna pevska skupina. V njihovi kroniki piše, da bo skupina 'gojila predvsem domačo ljudsko pesem za srce in dušo'. 31. avgusta 2004 so imeli ustanovni občni zbor skupine, ki je dobila ime Društvo pevska skupina Prekmurci. Sedež Društva je na Tišini 46. Društvo so ustanovili z namenom, da bi kvintet nekoč postal oktet. Prvi nastop z novim imenom so imeli 2. septembra 2004 v Murski Soboti ob otvoritvi likovne razstave slikarja in prijatelja Lojzeta Veberiča.
Društvo pevska skupina Prekmurci je v register vpisano dne 20. 9. 2004. K sodelovanju je skupina v septembru 2004 povabila Gorazda Tivadarja, ki jeskupino umetniško vodil do leta 2007. V sezoni 2007/2008 je umetniško vodenje prevzel Alojz Švec, ki jo vodi še danes. Vaje imajo v občinskih prostorih enkrat tedensko, po potrebi (pred nastopi) pa večkrat.
Društvo pevska skupina Prekmurci Tišina je skupina petih pevcev, ki intenzivno poje deveto leto. Je mala vokalna skupina, ki goji štiriglasno in včasih tudi petglasno petje. Pa vendar je za njimi že okrog petsto nastopov po Sloveniji in tujini: Švica, Avstrija, Nemčija, Litva, Madžarska in še bi lahko naštevali. Pojejo prekmurske in slovenske narodne kakor tudi umetniške, partizanske in domoljubne pesmi. Svojemu repertoarju so dodali tudi božične pesmi, s katerimi se predstavljajo v mesecu decembru. Ni jim pa tuja sakralna pesem za posebne slovesnosti in pogrebe.
Na nastopih uporabljajo svečane obleke, kakor tudi prekmursko narodno nošo. V aprilu 2006 so organizirali svoj prvi samostojni koncert. In tako leto za letom v mesecu   aprilu   pripravijo svoj tradicionalni koncertni večer na Tišini. Že od leta 2007 v mesecu novembru pa skupina organizira srečanje z naslovom »Nazdravimo prijateljstvu« z nastopom treh povabljenih skupin oz. zborov.
Novembra 2006 so izdali svojo prvo zgoščenko Na valovaj bistre Möjre. Za svojo drugo zgoščenko imajo posnetih že polovico pesmi, ki so jih izbrali za snemanje.
V sezoni 2012/2013 točno z septembrom 2012 se je Društvo povečalo za tri člane. Želijo, da bi delovali kot oktet, vendar še iščejo enega pevca in sicer 1. tenor.

Število članov društva:
Do avgusta 2012 je društvo imelo pet članov. S septembrom 2012 ima društvo osem članov.

Organizacija in vodenje:
Za kvalitetno ustvarjanje skupine skrbi umetniški vodja Alojz Švec.

 

ROMSKO KULTURNO DRUŠTVO AMARI BAS – NAŠA SREČA
Vanča vas 67/a, 9251 Tišina
Zstopnik: HORVAT Rudolf ml.

Kontaktna oseba: HORVAT Rudolf ml.
Telefonska številka: 040 870 186
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.

Romsko kulturno, turistično, športno društvo Amari bas-Naša sreča je nastalo v začetku leta 2011. Ustanovljeno je bilo za namen širjenja romske kulture in romske besede med mladimi, ohranjanju romske kulture in tradicije, predstaviti mladim tudi druge kulture in običaje ter nekaj športnega udejstvovanja. V ta namen smo naši osnovni dejavnosti v letu 2011 dodali tudi turizem in šport. Prirejamo tudi javne prireditve na katerih se poleg naše plesne skupine predstavljajo tudi izvajalci drugih društev. Srečate nas lahko tudi na facebook-u.

 

KULTURNO DRUŠTVO GODCEV IN PEVCEV MÖRSKI GODCI
Petanjci 2, 9251 Tišina
Zastopnik: Anton Hauko
Kontaktna oseba: Anton Hauko
Telefonska številka: 051 382 631
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.

Dejavnost društva:
Kulturno društvo godcev in pevcev Mörski Godci skrbi za ohranjanje ljudske glasbe  ter ljudskih plesov in pesmi. Hkrati pa želimo tudi z ustvarjanjem novih pesmi ponesti naše ljudsko izročilo izven našega prostora.

Kratka zgodovina:
Društvo je  v tem sestavu dobro leto in pol ter šteje osem članov. V tem kratkem času smo nastopali  na abrahamih ter raznih obletnicah  in skoraj po večini kulturnih prireditvah v naši občini pa tudi izven meja naše občine-Gornja Radgona-na gradu, Radenci-Dosor, Dolnja Bistrica-obletnica broda, Mala Polana-prvenstvo v oranju, Moravske Toplice-hotel Vivat . Deležni smo bili tudi povabila za nastop v zdravilišču Radenci ter turneje po Avstraliji katere se žal zaradi finančnih izdatkov zaenkrat nismo mogli udeležiti.

 

PEVSKA SKUPINA ISKRICE
Rankovci 37, 9251 Tišina
Zastopnik: Doroteja Omar
Kontakt: Doroteja Omar
Telefonska številka: 031 383 683
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.

Pevska skupina Iskrice je skupina štirinajstih deklet, ki pojejo in ustvarjajo raznoliko glasbo in večinoma delujejo na lokalnem področju. Pojejo tako sakralno kot popularno in zabavno glasbo. Skupina si prizadeva ohranjati kulturno dediščino, zato pevke v večini pojejo slovenske in prekmurske skladbe.
Pojejo na porokah, rojstnodnevnih jubilejih in kulturnih prireditvah, v božičnem času pa priredijo božično novoletni koncert.
Pevska skupina Iskrice deluje že osem let, njena zasedba pa se iz leta v leto veča, zato so vesele vsake nove članice. Trenutno v skupini poje štirinajst pevk.
Vaje potekajo ob vikendih, ki so včasih bolj, včasih manj intenzivne. Prednost skupine je, da članice rade same podajo predloge za glasbeno ustvarjanje, zato delo sloni na timskem delu, ki ustvarja tudi prijateljske odnose. Pevska skupina Iskrice si v prihodnje prizadeva nastopiti tudi na odrih izven občine, tako načrtuje udeležbo na zborovskih revijah in tekmovanjih.

 

KULTURNO DRUŠTVO GODCEV IN PEVCEV "VINSKI BRATJE"
Gederovci 11/c, 9251 Tišina
Kontakt: Stanislav Mencigar
Telefonska številka: 031 673 670

 

ROMSKO DRUŠTVO "ČAPLA"
Vanča vas 65/b, 9251 Tišina
Kontakt: 
Telefonska številka: 
e-mail:

 

GLASBENO PEVSKA SKUPINA "CVETJE V JESENI" - DU TIŠINA
Gradišče 15, 9251 Tišina
Zastopnik: Ema Vezjak
Kontaktna oseba: Ema Vezjak
Telefonska številka: 031 668 046
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript.

Skupina Cvetje v jeseni obstaja s tem imenom od leta 2008. Ustanovljena je bila na pobudo Bagoroš Jožeta, saj so bili vsi sodelujoči člani Društva upokojencev Tišina . Do takrat so se pojavljali na nastopih v javnosti bolj posamično. Na začetku delovanja skupine so v njej igrali in peli naslednji člani: Štesl Franc z diatonično harmoniko,Vezjak Ema z orglicami in kazujem, Bokan Franc z orglicami in ritem bobenčki,Činč Mirko pa z bršljanovim listom. Od vsega začetka je vodja skupine Ema Vezjak. Peli pa so vsi štirje in to vse kar so se spomnili iz mladosti in jim je uspelo zaigrati z njihovimi  instrumenti. V letu 2011 se jim je pridružil še en član in sicer Šadl Štefan z diatonično harmoniko, ki je skupaj z njimi tudi zapel. Na začetku delovanja so pretežno vadili in redko nastopali v javnosti. V zadnjih letih pa se število nastopov kar  vrsti. Vaje imajo enkrat tedensko, po potrebi tudi večkrat, odvisno za kakšen nastop se pripravljajo.Sestav skupine se je večkrat menjal nekaj zaradi bolezni, nekaj pa zaradi napora, saj delo na področju glasbe in petja zahteva ogromno časa, volje in tudi stroškov. Nobene obljube za nastop niso prelomili. Večkrat so priskočili na pomoč tudi prijatelji, kadar je manjkal kateri član zaradi bolezni. Tako sta sodelovala tudi član Prekmurcev gospod Kuhar Mirko in z harmoniko  gospod Alojz Granfol. V letu 2010 se je glasbeno pevska skupina Cvetje v jeseni okrepila, saj sta se pridružila:Šiftar Jožica z kazujem in Časar Jože z vugašom. Skupina je lepo delovala dokler jim ni bolezen za vedno vzela Šadl Šefana, Činč Mirkota in Bokan Franca. Na srečo so zopet našli nove ljubitelje ljudske glasbe in petja in pridružili so se: Hari Majda z tamburinom, Sapač Viktor z bobnom in Ružič Štefan s svojo kitaro.Skupina je napredovala in širila repertoar ter se tudi udeleževala čedalje več prireditev. Žal sta se zaradi čedalje bolj zahtevnega delovanja poslovila Štesl Franc in Sapač Viktor. Toda izguba je bila takoj izpopolnjena z dvema novima članoma, ki sta se skupini pridružila v maju 2013 in sicer: Škaper Greta z tamburinom in Škaper Ludvik z diatonično harmoniko.

To je bila zadnja sprememba v sestavi skupine Cvetje v jeseni in tako sedaj igrajo in pojejo naslednji člani: 

Škaper Ludvik     harmonika
Hari Majda          boben
Ružič Štefan       kitara
Časar Jože         vugaš
Škaper Greta       tamburin
Šiftar Jožica        kazu
Vezjak Ema         orglice in citre

Glasbeno pevska skupina Cvetje v jeseni ima vsako leto več kot 30 nastopov. Njihov repertoar zajema glasbo in petje ljudskih pesmi, ponarodelih slovenskih pesmi znanih ansamblov, nekaj imajo svojih priredb na zimzelene melodije tudi od drugod. V svoje nastope so umestili že tudi besedila literarne sekcije DU Tišina. V letošnjem letu pripravljajo izdajo prvega CD, na katerem se bodo predstavili z desetimi melodijami. Izdaja CD predstavlja zelo velik strošek, zato skupina išče tudi sponzorje, ki jim bodo pomagali na ta način ohraniti ljudsko petje. Člani skupine so vsi samouki. Imajo pa veliko željo in vso energijo vlagajo v to, da v sebi in v veselje poslušalcev ohranjajo ljudske pesmi žive in na ta način skrbijo, da le – te ne utonejo v pozabo. Skupina Cvetje v jeseni je v teh letih delovanja nastopila že več kot stokrat in to na raznovrstnih prireditvah kot na primer:
Tabor N.SI  v Beltincih in v Vojniku, Dobrodelni koncert v Cirkulanah, Srečanje citrarjev Slovenije v Apačah.
Še veliko prireditev, s katerih so prinesli priznanje za delovanje, bi lahko našteli. Upajmo, da bo skupina še naprej tako uspešno in zdravo cvetela in delovala na jesen življenja članov. Z delovanjem skupine se namreč povečuje razpoznavnost Društva upokojencev Tišina in Občine Tišina.

Vodja skupine CVETJE V JESENI
Ema Vezjak 

 

 

 

 

 • Lokalne volitve 2022
 • Covid-19

Obvestila

 • Zbirni center Petanjci
 • Občinska blagajna
 • Obvestila župnije Tišina
 • Tekoča problematika
 • Pomurski vodovod II. faza
 • iObčina

Sporočila za javnost

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44
 • 45
 • 46
 • 47
 • 48
 • 49
 • 50

 • Projekti LAS
 • FB stran Občine Tišina
 • E-občina
 • E-uprava
 • E-vem
 • Gospodarska zboranica Slovenije
 • Lex Localis
 • Osnovna šola Tišina
 • Vlada Republke Slovenije
 • Zaposlitve.org