Sreda, 08. Februar 2023
   
baner.gif


Pohodne in kolesarske poti

Naši kraji nudijo neomejene možnosti sprostitve in rekreacije v naravi. Široka ravnina in brezmejna polja z valovečo pšenico ter urejene poti ob reki Muri vabijo kolesarje in pohodnike. Bogati ribniki in reka ponujajo dober ulov ribičem in vznemirljiv spust s čolni. Rečni bregovi in široke ravnine so poslastic za ljubitelje konj. Srnjad v bogatih listnatih gozdovih se skriva pred lovci, skrivalnice posebne vrste pa ponuja poligon za paintball. Popotovanja po naravi dodatno začinijo zanimiva kulturna preteklost, tradicija in domače dobrote.

POHODNIŠTVO

Po občini poteka šest pohodniških poti. Vse potekajo po pestrem naravnem okolju in so zaradi povsem ravninskega terena nezahtevne in primerne tudi za manj izkušene pohodnike.

(1) Plavčkova pohodniška pot poteka ob potoku Kučnica od vasi Gederovci do Zatona na Petanjcih (skrajšamo jo lahko z izhodom v Murske Petrovce mimo EVSP – 1 a) ter nazaj po poljskih poteh od Murskih Petrovcev vse do Gederovcev in nazaj h Kučnici. Skrajšamo jo lahko po bližnjici do Sodišincev (1 b) ali podaljšamo skozi Krajno (1 c). Poimenovana je po Plavčku - »plavi« (modri) žabi, ki je značilna za to območje in poteka po čudovitem naravnem okolju - ob potoku Kučnica, gramoznicah, med polji. V vaseh si lahko ogledate posamezne znamenitosti.

Pot poteka večinoma po urejeni travnati in makadamski poti, le manjši del po asfaltu.

Dolžina: približno 11 kilometrov. Trajanje: 2 uri 45 min. Zahtevnost: nezahtevna.

plavckova pot
(2) Keplerjeva zvezdna pot poteka večinoma po Petanjcih v razgibanem naravnem okolju. Poteka od Vrta spominov po poljski poti in nasipu do reke Mure (mimo poligona za paintball) in ob Muri do petanjskega mostu. Pod mostom zavije na nasip in po poljski poti do Zatona ter nazaj po vasi do Vrta. Pot lahko nekoliko podaljšamo in jo začnemo že na ovinku med Tišino in Petanjci (2 a) ter se vrnemo v Vrt spominov kot končno postojanko. Priporočamo ogled znamenitosti na Petanjcih, postanek v Zatonu ter obvezen obisk Vrta spominov in tovarištva. Pot je poimenovana po astronomu Keplerju, ki je nekaj časa deloval na Petanjcih in ima v Vrtu postavljeno tudi spominsko ploščo.

Pot poteka po urejeni makadamski cesti, deloma po nasipu, ob Muri je ponekod pesek, v vasi pa po asfaltnih pločnikih.

Dolžina: približno 9,5 kilometrov. Trajanje: približno 2 uri. Zahtevnost: nezahtevna.

(3) Pot ob Muri je lepo urejena, naravna, deloma peščena. Poteka po celotnem območju občine ob reki Muri, in sicer od petanjskega mostu do ribnikov pri Gradišču in se nadaljuje vse do broda v Krogu. Ob poti lahko spremljate pester utrip bogatega rastlinskega in živalskega sveta ob reki. Ob reki je več lesenih klopi za počitek, ustavite pa se lahko tudi na ogledu bližnjih znamenitosti (predvsem v Srednjih Petanjcih). Pohod se lahko kombinira z izhodi po ostalih pohodniških poteh. Pot poteka po urejeni poljski poti, ki je na posameznih mestih peščena, neposredno ob reki Muri s pogledom na reko.  

Dolžina: približno 7,5 kilometrov. Trajanje: približno 1,5 ure. Zahtevnost: nezahtevna (peščeni teren).

pot ob Muri
(4) Pot do ribnikov poteka po južnem delu občine med naseljema Gradišče in Murski Črnci. Začne se lahko pri gasilskem domu v Murskih Črncih po vasi in poljski poti mimo čistilne naprave do znamenitih ribnikov pri Gradišču, vračate pa se po gradiški strani do vasi Gradišče, mimo urejenega športnega centra in znamenitih lip po asfaltni cesti nazaj v Murske Črnce. Pri ribnikih je možna tudi navezava na pot ob Muri. Ob poti si lahko ogledate znamenitosti v vaseh, priporočamo pa tudi obisk obeh muzejev v M. Črncih.

Pot poteka skoraj v celoti po urejenih makadamskih poteh, nekaj asfalta je le v notranjosti naselij.

Dolžina: približno 7,5 kilometrov. Trajanje: približno 1,5 ure. Zahtevnost: nezahtevna.

pot do ribnikov


(5) Vzhodna etnološka pot
poteka po vzhodnem in osrednjem delu občine ob pomembnejših znamenitostih tudi mimo romskega naselja. Začetek je v središču Tišine (izpred cerkve), kjer zavijemo po ulici in dalje po poljski makadamski cesti do Rankovcev, skozi vas do glavne ceste mimo gostilne. Za naseljem se pot nadaljuje mimo romskega naselja v Borejce, po krožni poti skozi vas nazaj do romskega naselja, Vanča vasi in po lokalni cesti po pločnikih nazaj do Tišine. Ob poti so sakralne znamenitosti (cerkev, kapele in kapelice), »cimprane hiše« (v Rankovcih in Borejcih) ter lepo urejeno romsko naselje.

Pot po zahodni strani poteka po urejeni makadamski cesti, po vzhodni strani pa ob asfaltni cesti s pločniki.

Dolžina: približno 10 kilometrov. Trajanje: približno 2 uri. Zahtevnost: nezahtevna.

vzhodno etnoloska pot
Del (PPP) Pomurske planinske poti poteka tudi po naši občini. Iz Puževcev pride v Borejce, se nadaljuje do Tišine in mimo Vrta spominov na Petanjcih ter po nasipu ob reki Muri do petanjskega mostu in naprej v Radence. Žig za PPP dobite v gostilni Gergjek na Tišini.

V občini je tudi več organiziranih pohodov.

Evropski pohod prijateljstva poteka konec oktobra ali v začetku novembra z začetkom pri gasilskem domu v Gederovcih in se nadaljuje skozi sosednjo Avstrijo, ob vaseh ob meji na Cankovo, kjer se zaključi.

evropski pohod

Martinov pohod vsako leto organizira Turistično društvo Gradišče in poteka po južnem delu občine.

Spominski pohod (pohod NOB) poteka med spominskimi obeležji NOB in osamosvojitvene vojne, praviloma v maju. Trasa pohoda se vsakič spreminja.

Vsako leto v maju poteka skozi občino znameniti Maraton treh src v organizaciji Športnega društva Radenci. Skoraj v celoti poteka po območju naše občine, in sicer skozi naslednja naselja: Petanjci, Tišina, Tropovci, Gradišče, Vanča vas, Rankovci, Gederovci, Sodišinci in Murski Petrovci. Udeležujejo se ga tekači iz vse Slovenije in tudi iz tujine.

maraton treh src

 

KOLESARSTVO

Po občini poteka več daljših regijskih kolesarskih poti in dve kolesarski poti po območju občine. Murska kolesarska pot (Mura – Drava) in Protestantska pot povezujeta naše kraje s sosednjo Avstrijo in Mestno občino Murska Sobota.

Tisti, ki želite bolje spoznati našo občino pa se lahko s kolesom odpravite po zanimivi Kostanjevi kolesarski poti in kolesarski poti Vzhajajočega sonca. V Gederovcih je urejeno počivališče za kolesarje v prihodnje bodo kolesarska počivališča postavljena tudi v drugih krajih. Za tiste, ki obiščete naše kraje brez kolesa, je na voljo izposoja koles v Tropovcih.

(1) Kostanjeva kolesarska pot povezuje naselja v občini in vse njene pomembnejše znamenitosti. Začetek se lahko poljubno izbira, kot najprimernejšega pa predlagamo tistega z začetkom v središču Tišine proti Petanjcem ali pa od bivšega mejnega prehoda Gederovci proti Rankovcem. Predlagamo tudi krožno vožnjo v desni smeri in s tem najmanj prečkanj glavnih cest. Poleg osnovne proge lahko izberete tudi krajšo različico po urejeni poljski makadamski cesti od Gederovcev do Tišine (1 a). Prav tako lahko začnete pot k Muri že na koncu Tišine po različici 1 b. Kolesarjem ponuja vso pestrost našega naravnega okolja – od vaškega vrveža, vožnje med njivami in travniki, do pestrega živalskega in rastlinskega sveta ob ribnikih in neposredno ob valovih reke Mure ter ob vseh pomembnejših sledovih bogate zgodovinske in kulturne dediščine. Poimenovana je po divjem kostanju, ki raste po vaseh, in je simbol tudi v občinskem grbu.

Glavna kolesarska pot poteka večinoma po asfaltnih cestah, urejena makadamska pot pa je v južnem delu (do ribnikov v Gradišču, do Mure in ob njej na Petanjce).

Dolžina: približno 25,5 kilometrov. Zahtevnost: nezahtevna.

kostanjeva pot

(2) Pot vzhajajočega sonca poteka po vzhodnem delu občine, manjši del tudi po Mestni občini Murska Sobota. Če se začne na Tišini, poteka do Vanča vasi, skozi urejeno romsko naselje do Borejcev in po Kupšincih do Gradišča, kjer se preko Murskih Črncev naveže na pot do ribnikov pri Gradišču in nazaj do Tropovcev in Tišine. Tukaj je najlepše ob sončnem vzhodu, ko pot čudovito obsijejo prvi sončni žarki, ki se zlivajo s prebujajočim poljem, gozdovi in ribniki.

Večji del kolesarske poti poteka po urejeni makadamski poljski poti (celotni vzhodni in južni del), manjši del pa po asfaltni cesti (v notranjosti naselij Gradišče, Tropovci, Tišina, Vanča vas in Kupšinci).

Dolžina: približno 17 kilometrov. Zahtevnost: nezahtevna.

pot vzhajajocega sonca


(3) Murska kolesarska pot (Mura – Drava) se začne v Gederovcih, kjer se nanjo navezuje avstrijska murska kolesarska pot (Murradweg R-2). Na našem območju poteka po vaseh ob Kučnici in Muri, skozi Sodišince, Murske Petrovce, Petanjce, Tišino, zavije v Tropovce, Gradišče in skozi Murske Črnce do Satahovcev in naprej. Poteka po asfaltnih cestah; od Petanjcev do Tropovcev je kolesarska steza. Pot nima neposrednega stika z reko Muro, za ogled območja ob Muri pa se lahko kombinira z Kostanjevo kolesarsko potjo.

murska kolesarska pot

(4) Protestantska pot povezuje nekdaj skupni protestantski prostor od Puconcev do Bad Radkersburga. Iz Avstrije pride k nam v Gederovcih in se nadaljuje po Murski kolesarski poti do Tropovcev in naprej po glavni cesti do Murske Sobote. Na Petanjcih pri Vrtu spominov je postavljena označevalna tabla, kjer predlagamo tudi obvezen postanek in ogled Vrta spominov in tovarištva, v katerem so na ogled tudi določeni simboli iz obdobja protireformacije.

protestantska pot


Kolesarstvo ima v občini dolgoletno tradicijo, saj ima v Tropovcih sedež eden najbolj znanih kolesarskih klubov v Pomurju – Kolesarski klub Tropovci. V tem klubu so trenirali tudi kolesarji mednarodnega slovesa (Špilak). Kolesarski klub vsako leto organizira tradicionalni »Kolesarski maraton Občine Tišina« in »Kolesarsko dirko za pokal Občine Tišina« ter druga manjša kolesarska tekmovanja, ki se jih udeležijo kolesarji z vseh koncev države in preko meja ter seveda domačini.    

kolesarski maraton

 • Lokalne volitve 2022
 • Covid-19

Obvestila

 • Zbirni center Petanjci
 • Občinska blagajna
 • Obvestila župnije Tišina
 • Tekoča problematika
 • Pomurski vodovod II. faza
 • iObčina

Sporočila za javnost

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44
 • 45
 • 46
 • 47
 • 48
 • 49
 • 50

 • Projekti LAS
 • FB stran Občine Tišina
 • E-občina
 • E-uprava
 • E-vem
 • Gospodarska zboranica Slovenije
 • Lex Localis
 • Osnovna šola Tišina
 • Vlada Republke Slovenije
 • Zaposlitve.org